https://bayerconstruct.hu/wp-content/uploads/2020/05/bayer_logo_white_bg-min.png

SAJTÓSZOBA

2023.05.24. Rényi Luca

Tudásépítő Team: összefogott a Bayer Construct, a KÉSZ Csoport és a Market az ágazati munkaerőhiány megoldására

https://bayerconstruct.hu/wp-content/uploads/2023/09/hd_230519_em-0234.jpg

A fővárosban folyamatosan bővülő BudaPart területén tartották meg az új képzési központ ünnepélyes rendezvényét.

Iparági összefogás keretében, saját forrásból hozott létre egy duális képzőhelyet három jelentős hazai tulajdonú magyar iparági szereplő, a Bayer Construct Zrt., a KÉSZ Csoport és a Market Építő Zrt. - írja a Tudásépítő Team sajtóközleményében. A 2022-ben alapított Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt. célja az utánpótlásképzés segítése, valamint az ágazati szakmák elismertségének növelése – derült ki a központ hivatalos megnyitóján, melyet a Kopaszi-gáton, a BudaPart építési területén tartottak meg.

Itt a legmodernebb módszerek és technológiákat alkalmazhatják majd a tanulók, miközben egy folyamatosan zajló városnegyed-építkezés helyszínén a munka praktikus oldalából is sokat fognak látni.

Meg akarják fordítani a trendet

A szakképzett munkaerő hiánya komoly problémát jelent az iparágban. Hivatalos adatok szerint az elmúlt 10 évben 170 ezer fővel csökkent a nappali szakképzésben tanulók száma, ami 31%-os visszaesést jelent a korábbiakhoz képest. Míg 1990-ben a középfokú iskolai diákok 76%-a tanult szakmát, addig 2020-ban már csak a diákok kicsit több mint fele – 51%-a – választotta ezt az utat. 2018-2020 között évente átlagosan nagyjából 4.700 fő (iskolarendszerben 1.500 fő) sajátított el kifejezetten építőipari szakmát, de vannak olyan képzések is, ahol évek óta drasztikusan csökken a létszám, például kőművesként 2018-ban 614 fő végzett, 2020-ban viszont már csak 433 fő. Ha ez a trend nem változik, akkor a jövőben a szakmunkáshiány további emelkedésére lehet számítani.

Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója, Tóth Áron, a Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Balázs Attila, a Bayer Construct elnök-vezérigazgatója, Scheer Sándor, a Market elnök-vezérigazgatója (b-j)

Mint írják,

a három magyar vállalat hosszú távú célja pedig az, hogy növeljék az építőipari szakmák elismertségét és vonzóvá tegyék az építőipart a fiatalok számára. Ha ez a trend nem fordul meg, akkor a munkaerőhiány veszélyeztetheti az iparág jövőbeli növekedési kilátásait is.

Tóth Áron, a Tudásépítő-Team vezérigazgatója

Minderre utalva és ezt megvilágítva az eseményen Tóth Áron, a Tudásépítő-Team vezérigazgatója elmondta: „Magyarországon a régóta fennálló, több szinten – mind a szakképzett, a diplomás, mind pedig a fizikai dolgozóknál – jelentkező munkaerőhiány folyamatos kihívást jelent az építőiparban. A szakképzett munkaerő hiányának oka többek között az építőipari szakmát tanuló fiatalok számának folyamatos csökkenése, az általános szakmunkáshiány és az építőipari szakmák alacsony presztízse. A tartós szakemberhiány pedig komoly problémákat okozhat hosszú távon, többek között növelheti a különböző építkezési projektek időtartamát, és korlátozhatja az iparág tartós növekedését is”.

12 szakma várja a tanulókat

A helyzet javítása érdekében jött létre a Tudásépítő-Team, amely 2022 szeptemberében fogadta az első tanulókat. Azóta összesen 270 fő vett vagy vesz részt jelenleg is az ágazati képzőközpont által szervezett oktatásban. 2023 szeptemberétől várhatóan további 100 tanuló csatlakozik majd a képzéshez, sőt a felnőttképzés előkészítése is folyamatban van.

A diákok a korábban megszerzett vagy folyamatban lévő iskolai végzettségüknek megfelelően 12 különböző építőipari szakma közül választhatnak szakképzést vagy technikusi képzéseket. A szakképzés 3 éves, míg a technikusi képzésekre beiratkozók az érettségi vizsgára való felkészítés mellett 5 éves képzésben vesznek részt - fejtik ki a közleményben.

A szakmai oktatás a szakképzési centrumokkal és oktatási intézményeikkel szoros együttműködésben, duális képzési rendszerben történik. A 2020-ban kialakított „Szakképzés 4.0” stratégia értelmében ugyanis megújult a hazai szakképzési és felnőttképzési rendszer - tezsik még hozzá. A duális szakképzési rendszer keretében a cégek, vállalkozások saját, de államilag elismert szakmai oktatásokat, képzéseket indíthatnak. Az államilag meghatározott képzési anyagon túl így a diákok naprakész ismereteket kaphatnak a Tudásépítő-Team alapítóinál dolgozó szakemberektől és a kezdeményezés saját oktatóitól. Ennek köszönhetően pedig piacképes tudással rendelkező szakemberekként jelenhetnek meg majd a munkaerőpiacon.

Scheer Sándor, a Market elnök-vezérigazgatója, Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója, Balázs Attila, a Bayer Construct elnök-vezérigazgatója, Tóth Áron, a Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Ágh Péter az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára (b-j)

Az esemény végén Balázs Attila, a Bayer Construct elnök-vezérigazgatójaVida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatójaScheer Sándor, a Market elnök-vezérigazgatója illetve Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, valamint Tóth Áron, a Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ünnepélyesen átvágták a központ átadását szimbolizáló szalagot.