https://bayerconstruct.hu/wp-content/uploads/2020/05/bayer_logo_white_bg-min.png

SAJTÓSZOBA

2023.04.01. Rényi Luca

Magas színvonal és gyorsaság – szintet lépett az Elite Park

https://bayerconstruct.hu/wp-content/uploads/2023/09/web_230331_em_3865.jpg

A magyar tulajdonú Bayer cégcsoport fejlesztésében és kivitelezésében megvalósuló újbudai társasház szerkezetépítését előregyártott elemekkel tették hatékonyabbá.

Elérte legmagasabb pontját az Újbuda megújuló városrészében épülő Elite Park második és harmadik épülete is. A különleges társasház a Bayer Property Zrt. fejlesztésében és a Bayer Construct Zrt. kivitelezésében valósul meg Budapest XI. kerületében.

A 464 lakásos ingatlan ékes példája annak, hogy előregyártott elemek alkalmazásával európai szintű gyorsaságot és minőséget képvisel. A beruházás három ütemből áll – az első épületbe már beköltözhettek a lakók, a második és harmadik épület pedig kis különbséggel, csaknem együtt érte el szerkezetkész állapotát.

Az Elite Park II- III. ütemének kivitelezése 2022 márciusában indult, kerek egy év alatt érte el legmagasabb pontját, ez alkalomból a Bayer Construct Zrt. a szokásos módon bokrétaünnepet tartott. A kivitelező cég nagy hangsúlyt fektet arra a hagyományra, hogy a kivitelezett épületek tartószerkezetének elkészültekor köszönetet mondanak az építésben résztvevő dolgozóknak és megvendégelik őket.

Tágas egyedi tetőteraszok teszik egyedivé az épületet

A két új 9 emeletes társasház különlegessége a 6. emelettől kezdődően kialakított unikális panorámás tetőtéri lakosztályok. Egyedi kialakítás továbbá az utcafrontról nyitott belső tér, melyre széles átjáró és egyedi elrendezésű oszlopok engednek betekintést.

3-4 fő elegendő a panelek elhelyezéséhez

Mint a Bayer Construct szinte valamennyi projektjében, itt is fontos szerepet kapott az előregyártás. Az erkélylemezeket és a teljes födém szerkezetéhez készült kéregfödém elemeket - a pinceszint feletti födém kivételével - a Viastein biharkeresztesi gyára állítja elő, amely nagyban elősegíti a kivitelezést és látványosan felgyorsítja a szerkezetépítés munkafázisát. Az előregyártott kéregelemek elhelyezése előtt, a szükséges alátámasztó rendszer 3-4 fővel kiépíthető és gyakorlatilag ez a létszám elegendő a panelek elhelyezéséhez is.

Az előregyártott elemek előkészítése komplex, több szakági tervező összehangolását igénylő feladat, amelyet a kivitelező Bayer a cégcsoporton belül, hatékonyan old meg. A panelek a helyszínre érkezést követően gyorsan, szinte a kamionról azonnal a végleges helyükre kerülnek és már tartalmazzák a tovább építéshez szükséges elektromos előkészítést is. Így mérsékelhető a kivitelezéssel járó zaj és por mennyisége.

Hamarosan a belső terek kialakítása kezdődik

Mint Varga András szerkezetépítési üzletágvezető lapunknak elmondta: a következő hónapokban az ütemtervnek megfelelően haladnak a kivitelezéssel. A nyílásszárók beépítésével zárttá teszik a homlokzatot, majd elkezdik a szigetelést. A tetőteraszokon is a szigeteléssel folytatódik a munka, így biztosítják az épület vízmentességét.

A belső terekben az aljzatbetonozás és vakolás zajlik majd, illetve haladnak tovább a megkezdett gépészeti és elektromos alapszerelésekkel.

Az épületek -1-es szintjén parkolóházat alakítanak ki, a földszinten pedig a lakások mellett üzlethelyiségek létesülnek.  Az épületekben távhő biztosítja majd a fűtést, a projektben egyedi Split klímaberendezésekkel biztosítják. A projekt várhatóan 2024 II. negyedévében készül el.