https://bayerconstruct.hu/wp-content/uploads/2020/05/bayer_logo_white_bg-min.png

SAJTÓSZOBA

2024.02.06. Bayer Construct

Energiahatékony, új építésű lakások Zugló szívében – Zenit by Bayer

https://bayerconstruct.hu/wp-content/uploads/2023/09/0848_bayer_zvkr1_103-scaled.jpg

A Bayer Construct Zrt. 2018. augusztusában szerezte meg a Bosnyák tér mögött elhelyezkedő beruházási terület tulajdonjogát. A városnegyed főbejáratánál bevárásló utca, az épületek között egybefüggő zöld park kerül kiépítésre. A Zenit by Bayer épület lakásai 2024 második negyedévében kerülnek átadásra.

A Bayer Construct Zrt. 2018. augusztusában, hosszas előkészítés után, nyíltpiaci tranzakció keretében – Zugló Önkormányzatának kifejezett előzetes hozzájárulásával – szerezte meg a Bosnyák tér mögött elhelyezkedő beruházási terület tulajdonjogát attól a lengyel ingatlanfejlesztő társaságtól (ECHO SA), amelynek 2006-ban az Önkormányzat eladta. Ezt követően nemzetközi tervpályázatot bonyolított le cégcsoportunk, melynek első helyezettje – a globálisan ismert és szakmailag elismert Zaha Hadid tervezőiroda – elkészítette a mestertervet, ami alapján megkezdődtek az engedélyezési eljárások és a régészeti feltárások, majd 2022-ben elindult elsőként a lakóépület kivitelezése. 

A beruházás eredményeként a pesti oldal egyik legzöldebb és legfenntarthatóbb városrésze születik meg. A környékhez és a Rákos-patakhoz organikusan kapcsolódó új városközpontban egyaránt megtalálhatóak lesznek a lakó, az iroda, a kereskedelmi és szabadidős funkciók, melyek a kialakításra kerülő jelentős zöld felületekkel és közösségi terekkel egységes, harmonikus egészet alkotnak majd.

A komplex fejlesztés a gyönyörű főváros, Budapest építészete, kultúrája és történelme iránti tiszteletet is kifejezi majd, és egyben a legmodernebb megoldásokkal utat mutat a jövőbe.

A városnegyed főbejáratánál bevárásló utca, az épületek között egybefüggő zöld park kerül kiépítésre. A Zenit by Bayer épület lakásai 2024 második negyedévében kerülnek átadásra.

LAKÓPÜLET

A 168 lakást magába foglaló Zenit by Bayer tart a leglátványosabb kivitelezési fázisban a nagyszabású zuglói projekt épületei közül.

A társasházban 168 lakás és üzlethelyiségek kerülnek kialakításra. A lakók számára egyszintes mélygarázsban és a földszinten kapnak helyet a tárolók, parkolók. A nyolc emeleten elhelyezkedő otthonok három lépcsőházból (A, B és C) közelíthetők meg.

A háromrétegű üvegezéssel rendelkező korszerű nyílászárókra motoros redőny kerül, rejtett redőnytokkal.

A lakásokba födémbe integrált mennyezeti hűtő-fűtő rendszer kerül beépítésre. A fürdőszobák elektromos padlófűtéssel és törölközőszárítós radiátorral rendelkeznek.

A lakások esetében kétféle színvilág választható: nude és szürke.

A belső udvarokban tájépítész által tervezett kertben pihenésre alkalmas terek kerülnek kialakításra padokkal, játszótérrel. Az ültetett fák árnyékot adnak, idényjelleggel pedig virágba borul a kert nagy része. Az új lakástulajdonosok gyönyörű zöld környezetben érezhetik otthon magukat.

GEOTERMIKUS FŰTÉSRENDSZER – AVAGY A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSAINK KIHASZNÁLÁSA

Magyarország adottságai a geotermikus energia tekintetében Európában és világviszonylatban is kiemelkedőek.

Hazánkban viszonylag alacsony mélységből az átlagnál magasabb hő termelhető ki. Elég 1000-2000 méter mélységig lefúrni ahhoz, hogy 70-90 Celsius-fokos vizet nyerjenek ki, ami a fűtési rendszereknek bőségesen elegendő. Európában ilyen hőmérsékletű vízért átlagosan ennél kétszer mélyebbre kell fúrni. A termálkút, amely ellátja az új zuglói városközpontot, a Bayer Construct Zrt. beruházásában valósult meg, 1200 méter mélyről 70-72 Celsius-fokos termálvizet pumpál a felszínre.

A létesítmény energiahatékonyságát a geotermikus energia biztosítja, ez az alapja a fűtési és melegvíz előállító rendszernek. A geotermikus kút adja a központi fűtési és használati melegvízhez szükséges energiát az épület valamennyi lakása számára, valamint a használati melegvíz felfűtés számára, a lakásokat egyedi mérőkkel látják el. Ezen órák leolvasása távolról is biztosított lesz rádió jeladós technológiával. Az apartmanok alacsony rezsiköltségét emellett a korszerű hőszigetelések garantálják.

Előregyártással nem csak a kivitelezés, a tervezés ideje is radikálisan csökkenthető

Az előregyártó üzem minden eddiginél hatékonyabban tervezi és építi a zuglói Zenit by Bayer projekt épületeinek tartószerkezetét, hiszen a precízen tervezett épületszerkezet a legfontosabb.

Minden épületnél a generáltervező határozza meg az épület formáját és funkcióit, ennek kiegészítése, részletek felé való elmozdítása pedig a szakági tervezők feladata. A cég saját tartószerkezeti divíziót tart fenn annak érdekében, hogy technológiáinak alkalmazását biztosítani tudja, illetve, hogy minél gördülékenyebb legyen a kivitelezés.

A tervek előállítása során a BIM módszert alkalmazzuk, amelynek mértéke már a modellek összehangolásáért, információkkal való feltöltéséért felelős, külön részleg létrehozását is indokolttá tette. Cégcsoportunk a BIM koordinációt saját magukra és az alvállalkozókra nézve is kötelezőnek tartja, hiszen ez teszi a lehető leghatékonyabbá az összetett feladatok menedzsmentjét.